Bibliotekaren anbefaler Tom Waits

Tom Waits runder de 70 år d. 7 december i sædvanlig cool stil.

Legenden:
Tom Waits (Thomas Alan Waits), manden med gravrøsten over dem alle, blev født i en Yellow Cab.  Ja sådan går historien om hans fødsel til denne verden. Blot én af de mange gode historier du kan samle op på gaden om Waits. Historier som du aldrig rigtig ved er sandhed eller er blot endnu en interessant cool halvløgn.

Ubestrideligt er det at Waits i dag for mange er et ikon i samme suveræne klasse som fx nobelpristageren Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), den evigt ”Rockin in the free World, Neil (Percival) Young og altid ”Born to run”, Bruce ( Frederick Joseph) Springsteen.

Hittet Waltzing Mathilda:
En anden god historie om Waits er om dengang han får inspiration til sit største hit : ”Tom Trauberts blues ( Four Sheets to the Wind in Copenhagen). Det er noget med en vild tur til København og måske en flirt med en i Danmark verdensberømt Mathilde. Det er vist nok hende som spiller violin på Kim Larsens ”Det er en kold tid”.

Sangen er i øvrigt også inspireret af den australske såkaldte ”bushballade” Waltzing Mathilda. Og netop Waltzing Mathilda blev hurtigt i folkemunde kælenavnet for Waits hit som katapulterede ham fra at være en kultfigur til mainstream og verdensberømmelse.

“Wasted and wounded, it ain't what the moon did
Got what I paid for now
See ya tomorrow, hey Frank can I borrow
A couple of bucks from you?
To go waltzing Mathilda, waltzing Mathilda
You'll go a-waltzing Mathilda with me”

Lyt til den her: YouTube 

Hustru og muse:
Og hvis du nu allerede nynner den smukke og finurlige melodi, som Waits som ingen andre magter med sin utroligt slanke klaverfingre så har du måske som jeg tabt dit hjerte til Tom Waits unikke sangunivers.
 
Der er mange gode historier om Waits, og han fortæller dem altid bedst selv, men en sidehistorie er den om hans makkerskab med hustruen, Kathleen Brennan, som også er sangskriver, musiker og kunstner og som sammen med Tom skriver mange af de uforlignelige poetiske sangtekster.

Jeg lader Tom få det sidste ord med et par linje fra en af mine yndlingssange:

”If I have to go”:

And if I have to go, will you remember me?
Will you find someone else, while I'm away?
There's nothing for me, in this world full of strangers
It's all someone else's idea
I don't belong here, and you can't go with me
You'll only slow me down
Lyt her: YouTube

 Find materialer om og med: Tom Waits

Carsten Güllich-Nørby

Bibliotekar

Tel: 99 17 28 40

SEND EN EMAIL

SE PROFIL