November 02.11.2018

Symfoni-stævne med masser af Thy-toner

I dag går det løs. Kl. 17 rykker godt 100 unge mennesker i alderen 8-18 år ind i KulturRummet for at være med i weekendens stævne for Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester (NUS). Der skal spilles, danses og synges. Og denne gang er det noget ganske særligt, fordi Nordvestjysk Pigekor er med – og fordi al musikken er fra Thy.

Dirigent Morten Lønborg Friis og tovholder Kristina Brogaard har fundet et både nutidigt og historisk repertoire med sange og musik fra Thy. Det har ledt dem til den tidligere musikdirektør i Thisted Christian Ryming, som jævnligt komponerede musik til sit hornorkester og sit symfoniorkester. Det var tilbage i mellemkrigstiden, hvor Thisted var blandt landets førende musikbyer.

Der er på alle måder lagt op til en weekend fyldt med dejlige melodier fra Thy og forhåbentlig en masse gode oplevelser for deltagerne.

At dyrke den klassiske musik – sammen
NUS har også tidligere arbejdet sammen med kor, men det er første gang, koret er med jævnaldrende børn og unge, der deltager i selve stævnet. Kristina Brogaard ser frem til en weekend, hvor de unge mennesker fra både NUS og Nordvestjysk Pigekor kan arbejde, hygge og spille sammen:

"Når man spiller klassisk musik, kan det for mange elever ofte være lidt ensomt i den daglige undervisning, og derfor har det stor betydning at være sammen med andre, som også synes, det er fedt at dyrke netop den musik," siger hun.

Thy Sangen på repertoiret
Også Thy Sangen vil kunne genopleves i weekenden. Sangen blev oprindelig skrevet og indspillet som en del af optakten til Spil Dansk 2017, og har været opført ved flere lejligheder med forskellige besætninger. Projektet blev faciliteret af Musikskolen i Thy, og sangen handler om præcis det Thy, thyboerne selv har fundet vigtigt at fremhæve.

Se musikvideoen her.

I morgen lørdag er der bl.a. folkemusik på programmet, foreningen Thy Folklore kommer nemlig og spiller og danser – og de vil desuden invitere de unge stævnedeltagere med på gulvet til en glad svingom.

Til den afsluttende koncert vil NUS og pigekoret optræde med fællesnumre, og både orkester og pigekor vil også opføre enkelte egne numre. Skulle man have lyst til at se og høre koncerten, er alle velkomne.

Om NUS
NUS – Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester – henvender sig til alle unge i regionen, der spiller et orkesterinstrument, og som har spillet i flere år. Ved NUS-stævnerne har eleverne mulighed for at deltage i et fuldt udbygget symfoniorkester. Der afholdes tre årlige weekendstævner i NUS-regi samt et sommerstævne på fem dage. NUS er et produkt af det unikke samarbejde mellem de 10 musik- og kulturskoler i Region Nordjylland og er støttet af den regionale kulturaftale 'KulturKANten'. 

Læs mere om Kulturskoler i Nordjylland og om NUS her.

Kristina Brogaard

Musiklærer

Tel: 24 89 94 93

SEND EN EMAIL

SE PROFIL