April 08.04.2019

Det nordvestjyske kultureldorado

Thy til Kultur. Et nyt koncept er ved at finde sin form: en slags festival kombineret med åbent hus, projekter og ferniseringer. Det er KulturRummet, der står bag det nye tiltag, og alle kan være med, når det hele løber af stablen midt i juni.

Tanken er, at der skal være noget for enhver smag over hele Thy. I løbet af ugen vil man nemlig kunne opleve et koncentrat af det, KulturRummet arbejder med året rundt. Der vil være koncerter, foredrag og madoplevelser. Der vil være noget for de mange og noget for de få. 

Sammen med kulturvennerne
KulturRummet vil skabe en ny tradition, en årligt tilbagevendende begivenhed for hele familien. Konceptet har fået navnet Thy til Kultur, og alle kommunens borgere inviteres til at lege med, når det går løs. Og hvis man stadig går og undrer sig lidt over, hvad det der KulturRummet mon er for noget, er her en kærkommen mulighed for at gå om bord i en veltilrettelagt buffet af diverse oplevelsestapas, der gerne skulle give et solidt indblik, hvad den store satsning på kulturområdet handler om.

Det er dog ikke tanken, at det er KulturRummet selv, der skal stå for det hele. Derfor ligger der en åben invitation hos alle kulturaktører, ildsjæle og foreninger i Thisted Kommune om at koble sig på kulturugen og være med til at gøre den til noget ganske særligt for thyboerne. Flere har allerede meldt sig under de spraglede faner, og derfor kan det allerede nu afsløres, at der bl.a. vil være indslag fra Alive Festival, madfristelser fra andre lande, et yogatilbud og oplevelser i spændingsfeltet mellem natur, kunst og menneske i Hastholm Art Space. 

”Thy til Kultur er netop et eksempel på, hvad visionen om KulturRummet er i praksis. Intentionen er, at borgere i alle aldre mærker, hvilket kulturelt kraftcenter KulturRummet er, og at der er sammenhængskraft, der giver gnister, når mange kulturaktører slår sig sammen. Det er fedt at mærke den brede opbakning til konceptet, og thyboerne kan virkelig se frem til et varieret program med masser af substans,” siger Eva Sjælland, konstitueret leder for KulturRummet. 

Kulturpris og flaskepost
Kulturkalaset kickstartes lørdag den 15. juni i og omkring Christiansgave i Thisted. Her vil der være korworkshop, litteraturbingo, koncerter og aktivitetsløb mm. Madværkstedet holder åbent hele dagen, og et par unge konferenciers vil guide publikum sikkert igennem dagen fra scenen i byparken. 

I løbet af ugen bliver Thy en kulturel legeplads – fra Vestervig til Hanstholm. Der vil være både gennemtestede ideer og spritnye projekter. Et eksempel på sidstnævnte er ’Flaskepost til Fremtiden’, hvor 100 skoleelever sender personlige breve. Først i år 2119 kan kommende elever åbne dem og få et indblik i hverdagens genvordigheder og håb for fremtiden anno 2019. Projektet afvikles i samarbejde med Museum Thy, Thisted Bryghus, Foreningen Norden og Nordea-fonden.

Ugen slutter med en festlig reception i Kultursalen på Thisted Musikskole, hvor Thisted Kommunes Kulturpris bl.a. vil blive uddelt i samarbejde med Kulturelt Samråd.

Følg med på thy360.dk, hvor de første aktiviteter vil blive offentliggjort inden længe. Desuden vil der blive udarbejdet et program, der giver et samlet overblik over den begivenhedsrige uge.