April 16.04.2019

Må først nydes om 36.500 dage!

Flaskepost til Fremtiden. Hvordan vil det mon være at få et personligt brev, der er skrevet for hundrede år siden? Det ved en flok lokale skoleelever fra Thy – om hundrede år.

Den 18. juni 2019 bliver en historisk dag i KulturRummet – her sendes 100 flaskeposter nemlig ud i fremtiden. I flaskerne fra Thisted Bryghus ligger personlige breve fra hundrede 7. klasse-elever. I år 2119 kan kommende elever åbne dem og få et indblik i de nuværende elevernes hverdag og håb for fremtiden. 

En særudstilling med lang løbetid
Thisted Museum udstiller flaskerne og opbevarer dem de hundrede år, projektet varer. I mellemtiden kan man gå forbi montren og tænke på, hvilke håb der ligger indkapslet i flaskerne – hvad ville jeg mon selv skrive, hvis jeg skulle skrive et brev til fremtiden? 

Tirsdag den 18. juni kl. 13.00 samles de hundrede elever med deres breve i Kultursalen på Thisted Musikskole. De ruller brevene sammen, putter dem i flasker og sætter selv kapslerne på. Thisted Bryghus har designet specielle etiketter og sørger for en kapselmaskine, så elevernes tanker forsegles på behørig vis. Borgmester Ulla Vestergaard vil holde en tale, inden brevene overrækkes til museumsleder Jytte Nielsen fra Museum Thy.

Det mentale landskabs foranderlighed 
Fik vi et brev skrevet i juni 1919, ville 1. Verdenskrig lige være ​afsluttet, hestevogne stadig det primære køretøj, og telefoner, radioer eller opvaskemaskiner ville ikke være del af dagligdagen. ​​Haderslev, Sønderborg og Tønder ville være tyske byer – ja, hele det mentale landskab vil se meget anderledes ud. 

”Projektet er båret af ideen om, at vi skal turde plante tanker og ​handlinger, hvis frugter man ikke selv høster. At sende et håb ud til det, som forfatteren Franz Werfel kaldte ’De ufødtes stjerne’. Det er et pædagogisk-filosofisk projekt, som vil give anledning til refleksion over, hvad vi skal bruge livet til. Det er ikke blot for dem, der er med i projektet, men også for alle de, der besøger Thisted Museum de næste hundrede år, ​​og som vil se ind i de mystiske tavse Sfinx-flasker, der gemmer de talende breve fra eleverne,” fortæller Nikolai Seidelin Banke, der er idémanden bag det fremsynede projekt. 

En del af Thy til Kultur
Flaskepost til Fremtiden er blot et af mange arrangementer, der kan opleves i løbet af uge 25, der er KulturRummets nye satsning: en kulturuge for og med lokale borgere, diverse samarbejdspartnere og kulturaktører.

Læs mere om Thy til Kultur her.

Projektet er støttet af KulturRummet, Thisted Kommune, Museum Thy, Thisted Bryghus og Foreningen Norden.