April 29.04.2020

Kulturaktører går sammen om at fejre 4. maj

Danmark atter frit: KulturRummet har sammen med sine kultur-venner i Thy planlagt en alternativ fejring af 75-året for Danmarks befrielse.

”I dette øjeblik meddeles det…”. Sådan begyndte den skrattende stemme i radioen kl. 20:36 d. 4. maj 1945. I år er det 75 år siden, at radiospeaker Johannes G. Sørensen via BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse kunne meddele den danske befolkning, at de tyske styrker i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig. Danmark var atter frit.

”I KulturRummet vil vi, sammen med vores kulturvenner rundt om i Thy, gerne markere Danmarks befrielse. Fejringen af jubilæet bliver selvfølgelig anderledes end den, vi i første omgang havde forestillet os. Ikke desto mindre har vi gjort os umage for at skabe rum for viden og eftertænksomhed, hvor thyboerne - sammen, men hver for sig - kan mindes den historiske begivenhed”, fortæller Eva Sjælland, leder af KulturRummet.

Kransenedlægning
En stor del af modstandskampen under krigen bestod i modtagelsen af nedkastede våben. Søndag 3. maj kl. 10:30 vil en række foreninger i Øsløs-Vesløs-Arup mindes og takke de britiske flyvere og lokale frihedskæmpere med en kransenedlægning ved Arup Kirke. En lille gruppe frivillige vil foretage kransenedlæggelsen.

Digital fejring – befrielsen i Thy
Søndag d. 3. maj holder Thisted Provsti en fælles online befrielsesgudstjeneste med højtlæsning af en prædiken af digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk samt sange, salmer og skøn musik. Gudstjenesten kan ses på din lokale kirkes hjemmeside eller facebookside og på Thisted provsti.

Mandag d. 4. maj kan du på KulturRummets facebooksider blive klogere på 2. verdenskrig i vores landsdel, når vi her præsenterer små, spændende videoer, der tager dig med til bunkeren i Christiansgave og giver dig et indblik i besættelsen og befrielsen i Thy.

Lys, klokkespil og eftertænksomhed
På initiativ af Museum Thy vil vi om aftenen den 4. maj i tidsrummet kl. 20.00 – 22.00 sætte lys i vinduerne i vores bygninger i Thisted (Museet, Det Gamle Rådhus, Thisted Kirke, Thisted Bibliotek og Thy Teater) og Hanstholm (bunkermuseet, Hanstholm Fyr og Hansted Kirke) og inviterer borgerne i de to byer til at gå en stille, oplyst aftentur til minde om den flygtige frihed. Til formålet har Hjemmeværnet Midt- og Vestjylland produceret lysreoler til vinduerne i Det Gamle Rådhus, hvor der mandag aften tændes 300 levende lys. Kl. 20:15 vil der være klokkespilskoncert fra Thisted Kirkes kirkeklokker.


Vi glæder os til at fejre 75-året for Danmarks befrielse med jer - sammen hver for sig!

KulturRummet

Foto: Store Torv den 5. maj, Lokalhistorisk Arkiv

Eva Sjælland

Leder af KulturRummet

Tel: 22 97 15 95

SEND EN EMAIL

SE PROFIL