Sammen kan vi spise os ud af ensomheden

Publiceret 19-12-2022

Til fællesspisninger i Plantagehuset kan medborgere i Thy mødes, finde forståelse og nye be-kendtskaber over et godt måltid mad.

Af Rebecca Kim Hegelund

”Godaften. Det er dejligt, I er kommet for at spise med. Der er mange af jer, som jeg ikke har set her før,” lyder det begejstret fra Andre d’Ovidio, leder af Madværkstedet, Plantagehusets café.

Rundt omkring i caféområdet sænker stemmerne sig, mens velkomsten lyder. Der har ellers været godt gang i snakken. Folk er ved at lære hinanden at kende – måske endda danne nye bånd. Det er også temaet for aftenen, som er blevet til på initiativ fra Patrick Cakirli.

”Jeg havde en hård og turbulent opvækst på skiftende opholdssteder og plejefamilier. Det førte til en kamp med mit mentale helbred – og især det med at føle ensomhed,” fortæller han.

Patrick Cakirli ved, hvordan ensomhed føles og påvirker både hverdagen og relationerne til andre mennesker, og derfor har han stiftet organisationen March mod Ensomhed. Og march skal tages helt bogstaveligt. Hvert år vandrer Patrick Cakirli godt 2.000 km rundt om i hele Danmark for at samle penge ind til at bekæmpe ensomhed.

”Jeg kan gennem marchen hjælpe med at rejse penge til de forskellige tilbud, som arbejder for at modvirke ensomhed, og det er faktisk det vigtigste: At der er en bred palet af tilbud.”

Ensomhedens pris

I Danmark føler næsten 600.000 voksne sig svært ensomme, mens 20.000 børn i alderen 11-15 år føler sig alene. Samtidig skønner Sundhedsstyrelsen, at der dagligt er flere end 1.000 danskere, som kontakter lægen grundet ensomhed. Konsekvenserne er dårligt mental helbred og store samfundsomkostninger, fortæller Julie Christiansen, psykolog og forsker ved forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM i Region Midtjylland.

”Det kan være tabt arbejdsfortjeneste, frafald på skoler eller i forhold til øget brug af sundhedsydelser samt øget risiko for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, som i værste kan fald kan føre til tidlig død. Men endnu vigtigere er det, hvad det koster den enkelte,” vurderer Julie Christiansen og uddyber:  

”For personer, der er svært eller langvarigt ensomme, er ensomhed forbundet med et stort følelsesmæssigt ubehag, negative tanker, mv., som stammer fra oplevelsen af at mangle meningsfulde relationer. Det i sig selv bør være et argument for at bekæmpe ensomhed.”

Det begynder med fællesspisning

Kampen er de mange fremmødte til den udsolgte fællesspisning i Madværkstedet i hvert fald med til at støtte op om, ligesom Thisted Kommune heller ikke tøvede med at arrangere fællesspisninger i Vesløs og Thisted, da de blev spurgt.  

”Vi er blevet ekstra opmærksomme på, hvor vigtigt mental trivsel er for os alle,” fortæller Henriette Odgaard Christensen, Sundhedsmedarbejder i Thisted Kommune og påpeger:

”Det er vigtigt, at vi som kommune bliver endnu bedre til at engagere os dér, hvor vi har en oprigtig mulighed for at tale om ensomhed. Og der er March mod Ensomhed en rigtig god anledning, fordi vi kommer i kontakt med nye borgere, der måske ikke kender alle kommunens tilbud.”

Og den pointe er psykolog og forsker Julie Christiansen enig i:

”Fællesspisning kan bidrage til at skabe opmærksomhed, bevidsthed og aftabuisering af ensomhed.”  

Fællespisning mod ensomhed

Det handler netop om skabe et rum, hvor man kan tale åbent om ensomhed – og måske på baggrund af det turde bede om professionel til at bekæmpe det.

”Fællesspisning er en måde at møde mennesker, man ellers aldrig ville møde. Det er en måde at høre og tale om ensomhed, hvilket giver indblik og perspektiv. Og præcis det er jo med til at modvirke ensomhed,” forklarer Patrick Cakirli

Der lyder et lille klir på siden af et vandglas, som dog næsten forsvinder ind i latteren fra køkkenlederen.

”Husk nu, at vi har mange flere af de her arrangementer, hvor vi mødes og spiser sammen i Madværkstedet. Så hold øje med dem og kom altid bare forbi Plantagehuset til en kop kaffe eller for at hilse på.”