Den ene er fra Thailand, den anden fra Argentina og med rødder i Italien. I mere end ti år har madglade thyboer i alle aldre haft fornøjelsen af deres gastronomiske udskejelser med inspiration fra hele verdens spisekammer. Vi taler selvfølgelig om duoen Nud og Andrea, som siden august 2020 har stået bag Madværkstedet. Og det vil sige alt - fra madlavning, betjening, opvask, indkøb og planlægning.
”Vi deler arbejdet imellem os. Vi er en slags maskine, der bare skal køre. Eller en ballon, der hele tiden skal holdes i luften,” siger Andrea D’Ovidio, som straks bliver suppleret af Nud, hvis borgerlige navn er Orawan Boeck Kristensen.
”Vi blander opgaverne og fordeler dem mellem os. Vi gør bare det, der er brug for. ”Det er derfor jeg elsker at arbejde sammen med Nud,” tilføjer Andrea, der har boet i Danmark siden 2007, hvor hun sammen med sin eksmand og to store børn flyttede til Mors fra Italien.
Ti år – samme tilgang
Nud kom hertil i 2009 – og de to har været et fast køkken-makkerpar lige siden 2011. Før de sammen landede i Madværkstedet, var det studerende og ansatte på Thy Mors HF & VUC, der nød godt af deres velsmagende retter. Selvom kundegruppen i dag favner alle fra børnefamilier til seniorer, så er tilgangen stadig den samme for de to madentusiaster:
”Det skal ikke være så kompliceret at lave god mad. Det bedste råd, jeg kan give, er at smage på tingene,” siger Andrea og fortæller, at det også er det råd, de to altid gentager, når en gæst stikker hovedet ud i køkkenet og vil vide, hvad hemmeligheden bag den lækre salat eller sandwich, de lige har spist, mon er.
”Vi bruger ikke alle mulige specielle krydderier eller eddiker med smag eller noget. Vi har de basale ting. Og jeg laver helst ikke mad fra opskrifter med en hel masse specielle ingredienser. Man har ikke brug for 100 ingredienser for at lave en god ret. Så mister man jo helt lysten til at lave mad,” siger Andrea og fortæller, at både hun og Nud faktisk foretrækker at freestyle sig frem til en ret.
De smager sig frem og er ofte overraskende enige om, hvilket resultat, de går efter, og hvordan de når derhen: ”Selvom vi kommer fra to kulturer, er vi meget enige om, hvordan man opbygger smag.”
Den kræsne og den lille dansker
Det er ikke kun deres kulturelle baggrund, som er forskellige. Andrea og Nud har nemlig vidt forskellige uddannelser med sig - som henholdsvis musiklærer og bygningskonstruktør. Interessen for madlavning er for begges vedkommende noget, der først har udviklet sig til en egentlig profession her i Danmark. Og Andrea lægger dog ikke skjul på, at hun er den kræsne af de to, som blandt andet har svært ved den danske nationalspise: grød. Hun er mest til det salte køkken, mens Nud er mesterbageren – og den ”lille dansker” af de to.
”Jeg kan spise al slags mad. Jeg elsker dansk julemad og stor frokost med sild og snaps,” griner Nud.
I Madværkstedets køkken er det dog sjældent traditionelle dansker retter, de to tryller frem. Inspirationen til de varierede og ofte grønne retter, der ryger på tavlen i Madværkstedet, finder de to tit på rejser og fra deres ophav.
”Vi kommer jo fra forskellige steder i verden, og vi kender forskellige typer af smag, så vi prøver også at præsentere vores gæster for forskellige muligheder. Det skal ikke være det samme hele tiden. Og vi arbejder altid med madspild, så det handler også om at bruge det, vi har,” forklarer Andrea, som sammen med sin faste makker ser frem til at fodre thyboerne med god og velsmagende madmange år endnu:
”Mange af vores kunder vil gerne prøve noget nyt og vil gerne have inspiration til andre måder at arbejde med råvarer på. Så vi fortsætter med at eksperimentere med at bruge råvarer på 100 forskellige måder – til priser, hvor alle kan være med.”
Andrea og Nud deler herunder opskrifterne på to af deres personlige favoritter:
Skipperskræk-frikadeller
300 g frossen spinat
2 æg
150 gr. mel
1 tsk. bagepulver
1 fed presset hvidløg eller 1 teske hvidløgspulver
1 spsk. revet parmesan
½ tsk. Muskatnød
salt
Optø og kog spinaten op i en gryde eller mikrobølgeovn med lidt vand. Pres vandet ud af spinaten.
Bland spinat med æg, salt, hvidløg. Tilsæt muskatnød, mel, parmesanost og bagepulver. Det skal blive til en tyk dej. Varm stegepande med mindst to cm olie. Form frikadellerne med hjælp af to skeer og steg frikadellerne ved middeltemperatur (dæk panden med et låg). Vend dem, når de har fået farve.
Kylling med cashewnødder
300 gram kyllingebryst
1/2 kop ristede cashewnødder
2 røde chilier
1/2 kop hvedemel
3 fed hvidløg
1/4 tsk salt
1 1/4 spsk. sukker
1/2 spsk. sesamolie
1/2 tsk. kværnet peber
2 spsk. østerssauce
2 spsk. sojasovs
2 forårsløg
Skær kyllingen i små stykker og læg dem i en skål. Tilsæt derefter hvedemel, peber, salt og bland godt. Kom olie på panden og steg kyllingestykkerne. Fjern dem og varm panden igen med lidt olie, tilsæt hvidløg og rør til det dufter. Tilsæt derefter kyllingestykker og cashewnødder, krydderier, østerssauce, sojasauce, sukker og sesamolie og rør godt rundt. Tilsæt derefter forårsløg, chili, rør lidt rundt. Anret på en tallerken, drys med forårsløg og serverer retten med kogte ris.