Med vinden mod en bedre verden

Publiceret 14-09-2022

I år kan testcenteret i Østerild fejre 10-årsjubilæum. Vi har besøgt jubilaren for at se nærmere på de særlige vindgiganter.

Af Martin Rohr Gregersen

De ligner enorme skulpturer, de store vindmøller, der rækker ud efter himlen på Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild, der i år kan fejre 10-årsjubilæum - og det er de måske også. I hvert fald hvis man følger den britiske filosof og professor Timothy Morton. I sin bog fra 2010, The Ecological Thought (Den økologiske tanke, red.), slår han således til lyd for, at vi ikke bør betragte vindmøller som larmende og forstyrrende maskinelle tingester, der ødelægger udsigten, som en typisk indvending ellers lyder.

I stedet skal vi prøve at se på dem som et slags sublimt, økologisk kunstværk, der gør det synligt for os, at vi mennesker står midt i en klimakrise, som tvinger os til at blive uafhængige af fossile brændsler som kul, olie og gas. Vi er ”nødt til at finde alternative energikilder, hvis ikke store dele af jorden skal blive ubeboelig. En af de alternative energikilder er vindenergi”, som jeg også bliver mindet om på en af de plancher, man finder i udstillingen på Besøgscenter Østerild.

Det er her jeg, på en af de meget få dage, hvor der paradoksalt nok hverken er en vind eller en vinge, der rører på sig, møder Poul Falk Nielsen fra DTU. Vi skal snakke om de imponerende og unikke havvindmøller, de tester her, og som hans blik stadig tiltrækkes og fascineres af (som var de netop kunstværker), selvom han som driftsleder på testcentret har sin daglige gang blandt de op til ni kæmpemøller, hvis lige ikke findes andre steder i verden.

Verdens bedste vind

Netop vinden var ellers en af hovedårsagerne til, at man i 2010 udvalgte Østerild som lokation for det testcenter, der blev indviet i oktober 2012. Ja, faktisk ligger testcenteret i et af verdens bedste vindfelter, fortæller Poul Falk Nielsen:

”Testcenteret er et unikt sted. Vi ligger tæt på kysten og har en af de bedste prøvepladser til at måle på vindmøller. Her er høje vindhastigheder, et meget regelmæssigt vindfelt og et middelhøjt turbulensniveau.”

Der er altså mange faktorer, der skal falde i hak og balancere, hvis man skal have et effektivt testcenter, og det gør de i Østerild, understreger driftslederen.

Verdens største møller

Den fordelagtige vindposition har firmaer som Vestas og Siemens Gamesa, der sammen med DTU ejer møllestandene, så brugt til at skabe nogle af verdens største og bedste havvindmøller både målt på den strømmængde, som møllerne producerer, og højden.

Lige nu er verdens højeste vindmølle 271,4 meter målt fra jorden til øverste vingespids opstillet på Testcenter Østerild. Den kan producere 14 megawatt, hvilket svarer til strøm til 18.000 gennemsnitlige EU-husstande om året, og selvom det lyder vildt og nærmest uvirkeligt, så er det slet ikke endemålet, hvis man spørger Poul Falk Nielsen:

”Udviklingen er de første 10 år kun gået i en retning, opad, og det fortsætter også sådan i fremtiden, er jeg sikker på. Så når vi sidder her om 20 år, er de møller herude nærmest små. Og størrelsen betyder noget, fordi jo større de er, jo mere energi producerer de og jo færre møller behøver man sætte op, og det er i sidste ende både billigere og bedre. Det er kostoptimering”.

Så selvom vi står over for en enorm udfordring, fordi vi i fremtiden skal udlede mindre CO2, så svæver svaret på den udfordring ikke i vinden, men knejser sig højere og højere mod himlen her i Østerild, tænker jeg, inden jeg kører ud ad grusvejen væk fra testcenteret med forfatteren Knud Sørensens humoristiske og underspillede digt ”Propeller” fra samlingen Først nu (2013) roterende i hovedet:

Der er nogen
der har sat propeller
på vores mark
og nu går vi
spændt
og venter på
at den en dag letter
og tager os med
til en bedre
verden

Testcenter Østerild inviterer til 10-års jubilæum i weekenden lørdag den 8. og søndag den 9. oktober 2022.