Nye medborgere finder fællesskaber i Plantagehuset

Publiceret 22-09-2022

Til ”Living in Thy” i Plantagehuset mødes tilflyttere fra hele verden for at finde inspiration, netværk og gode råd til livet i Thy.

Det summer overalt. Forskellige sprog og dialekter fletter sig ind og ud ad hinanden.

“Quiero nuevos conocidos ... "

"Yes, I just moved here a few months ago … “

“Como consigo o cartão amarelo?”

“Nein, ich habe keine arbeite gefunden … “

Det er onsdag aften midt i september, og i Plantagehuset er omkring 150 voksne og 50 børn forsamlet. Thisted Kommune har nemlig indbudt internationale medborgere i Thy til en aften med hygge, gode råd til at falde til i deres nye omgivelser og ikke mindst netværk.

Ca. 200 nye thyboer er med til "Living in Thy 2022" onsdag den 21. september i Plantagehuset.

”Og her er Plantagehuset jo en helt perfekt ramme,” forklarer Kristina B. Poulsen, der er teamleder i KulturRummet og blandt andet ansvarlig for Plantagehusets medarbejdere:

”Huset her er jo vores fælles medborgerhus, og her kommer hver dag thyboer i alle aldre. Vi har både mødregrupper, musikhold for babyer, kreative fag inden for billedskolen og keramik for både børn og unge. Der er åbent keramikværksted, yoga, dans, pilates, edb- og sprogundervisning samt mødeaktiviteter. Og så er der vores café – Madværkstedet – hvor der arbejdes med madens mange facetter og fællesskaber. Derfor giver det bare rigtig god mening, at det er lige her i huset, nye medborgere bliver budt velkommen til Thy og påbegynder at danne deres egne netværk og fællesskaber.”

En mulighed for at opbygge et netværk

Aftenen bliver indledt med et oplæg om, hvordan det danske arbejdsmarked ser på ansøgninger samt CV, men det er især netværk og fællesskab, de besøgende er på udkig efter.

”Jeg er enormt nysgerrig på, hvad Thy har at byde på,” fortæller Emily Bremner, der oprindeligt er fra Canada men for nylig er flyttet til Klitmøller.

”Både på et personligt plan, men også i forhold til at opbygge et professionelt netværk for min nyopstartet konsulentvirksomhed.”

Emily Bremner fra Canada og August Septimius Krogh fra København er i juli flyttet til Klitmøller.

Emily Bremner har boet i Klitmøller siden juli efter at have studeret i Aarhus. Det var også her hun mødte sin danske kæreste, August Septimius Krogh, der oprindeligt er fra København - men sammen er de altså nu flyttet til Thy.

”Jeg arbejder i en international virksomhed, så jeg arbejder på distancen hjemmefra. Derfor er i aften også en god mulighed for at blive lidt klogere på, hvad der rører sig i Thy i øvrigt,” lyder det fra August Septimius Krogh.

Det samme gør sig gældende for Jola Gajewska. Hun er flyttet til Thisted og til sin danske kæreste for tre måneder siden, efter at have pendlet mellem Polen og Danmark i et års tid:

”Jeg er blevet så glad for byen. Den har alt, hvad man skal bruge inden for rækkevidde. Det er ikke ligesom i Polen, hvor man skal køre langt for shopping, biograf og sådan. Og nu hvor jeg er begyndt at kende byen godt, så ville jeg også gerne lære flere mennesker at kende og nogen af de mange tilbud, som er i og omkring byen. Det er blandt andet derfor, jeg er her i aften,” fortæller Jola Gajewska.

Jola Gajewska er flyttet fra Polen til Thisted, hvor hun bor sammen med sin danske kæreste.

På udkig efter et job

For mange af deltagerne bliver aftenen også brugt til at holde øjne og øre åbne – for måske er der en jobmulighed at finde blandt de nye netværk og fællesskaber.

Sådan har Olha og Ihor Yurents fra Ukraine det. De kom til Thy for et år siden, og de har indtil nu brugt en stor del af tiden på at gå til sprogundervisning og finde sig til rette. Nu gælder det et arbejde:

”Det ville være dejligt at finde et arbejde, få noget at lave og møde ind til nogle kolleger,” lyder det håbefuldt fra det unge par.

Olha og Ihor Yurents kommer fra Ukraine og har nu boet i Thy i godt et år.

Og det med et job kan Jola Gajewska da egentligt også godt nikke genkendende til.

”Jamen jeg håber også, at der i løbet af aftenen vil vise sig nogle muligheder for at finde et job. Det ville være rigtig dejligt.”

Foruden de mange internationale tilflyttere deltager også 19 repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, Thisted Kommune og frivillige foreninger ved Living in Thy-arrangementet. For så er der direkte dialog og et endnu større netværk at opbygge.

19 repræsentanter fra kommune, erhvervs- og foreningsliv stod klar til at fortælle om Thys muligheder.

Living in Thy er en del af Welcome September – en national måned med fokus på at sikre en god velkomst til internationale medborgere i Danmark.

Det er Thisted Kommunes tilbud til internationale tilflyttere, så de nemt og tilgængeligt kan finder information og hjælp til at falde godt til - til fx at få sygesikring samt gode råd til at finde et arbejde.

Aftenen handler om netværk og hygge, og det kræver god mad, som Madværkstedet har stået for.

”Og så skal det jo også bare være en hyggelig aften, hvilket det altid bliver i Plantagehuset. Det er uformelle rammer med plads til alle – voksne som børn, til snak og grin samt ikke mindst god mad, som Madværkstedet sørgede for. Vi er rigtig glade for, at vores medborgerhus er en del af kommunens tilbud til nye medborgere,” slutter Kristina B. Poulsen, teamleder i KulturRummet.

Læs mere om Living in Thy